Colorful travels by Ana Rita

Mijn gids om te genieten van de prachtige bollenvelden in Nederland

Hyacinten bollenvelden Lisse

De lente is de mooiste tijd van het jaar om in Nederland te zijn, en ik moet iedere keer in mijn arm knijpen wanneer ik al die prachtige bloemen zie. Nederland lijkt net een sprookje nu! Het eerste wat ik zie wanneer ik de deur uitstap zijn de prachtige bloesems, en mijn hart gaat sneller kloppen van de vrolijk gele, roze, lila en witte bloemen die kleur geven aan de straten.

Mijn weekenden breng ik nu het liefste door bij de bollenvelden. We hebben zóveel verschillende soorten bloemen in alle kleuren in Nederland. Maar waar moet je dan heen voor jouw favoriete bloemenveld? En, waar mag je eigenlijk foto’s maken? Want laten we eerlijk zijn: die bloemenvelden staan natuurlijk prachtig op onze Instagram accounts. Dit moet wel op een respectvolle manier gebeuren, en het heeft mij een aantal ritjes naar de bollenstreek gekost voordat ik wist waar ik moest zijn voor die prachtige bloemenfoto’s.

Met deze gids hoef jij niet meer te zoeken want ik ga jou precies vertellen waar ik de verschillende bloemenvelden gevonden heb. Onder elke foto deel ik de straat/weg waar ik deze gemaakt heb en ook de datum, zodat je jouw bezoek daar om hun kunt plannen. Het enige wat jij nu hoeft te doen is genieten van de prachtige bloemenvelden. 🙂

Narcissen

Narcissen zijn de eerste bloemen die in maart tot bloei komen. Je hebt ze ongetwijfeld al op genoeg plekken langs de weg en in parken gezien. Met hun felle gele kleur vrolijken ze zelfs de meest sombere plekken op!

Daffodils in Amsterdam
Gustav Mahlerplein in Amsterdam, 9 March 2019

Waar vind je de narcissenvelden?

Ik ben zelf niet naar een narcissenveld geweest omdat ik ze al overal in de stad kan bewonderen, maar ik heb wel een aantal velden langs de weg gezien rond Voorhout en Lisse. De narcissenvelden bloeien meestal tussen eind maart en midden april.

Daffodil field
Oude Herenweg in Voorhout, 30 March 2019

Hyacinten

Dit zijn mijn favoriete bloemen van de bollenstreek, vanwege hun zachtroze, lila en witte kleuren. Het lijkt net alsof je een pastel droomwereld binnenstapt wanneer je de hyacintenvelden ziet. De hyacinten bloeien meestal tussen begin en eind april, in deze periode ruikt de hele regio naar hun unieke geur. Het echte lentegevoel!

Hyacinth flower fields Lisse The Netherlands
Heereweg in Lisse, 7 April 2019

Waar vind je de hyacintenvelden?

Voor zover ik weet, vind je de hyacinten alleen in de bollenstreek rondom Lisse. Mocht jij een andere regio weten waar de hyacinten groeien, dan hoor ik het graag!

De meeste hyacintenvelden zijn niet openbaar, maar ik heb er eentje gevonden tussen Voorhout en Engel. Hier mag je wel foto’s maken, zolang je maar niet door het veld heen gaat lopen.

Hyacinth flower fields Voorhout The Netherlands
Akervoorderlaan in Voorhout, 7 April 2019

Tulpen

Tussen midden april en begin mei bloeien de felgekleurde tulpen, de grootste trekpleister van de Nederlandse bloemen. Wil jij deze ook het liefste zien, dan heb ik goed nieuws want tulpen groeien echt overal!  Deze vrolijke bloemen zie je niet alleen in de parken en tuinen van steden zoals Rotterdam en Amsterdam, maar ook verspreid over meerdere provincies.

Tulip flower fields Goeree-Overflakkee The Netherlands
Lageweg in Den Bommel, 21 of April 2018

Waar vind je de tulpenvelden?

Net als de narcissen en de hyacinten vind je veel tulpenvelden rondom Lisse. Dit zijn wel de meest toeristische velden en soms moet je ook betalen als je een foto bij de bloemen wilt maken. Als je daar geen zin in hebt, kijk dan eens bij een andere regio. Er zijn gratis tulpenvelden in de Kop van Noord-Holland, Flevoland, Friesland, Groningen, Drenthe, Twente, Zeeland and Goeree-Overflakkee.

Tulip flower fields Goeree-Overflakkee The Netherlands
Lageweg in Den Bommel, 21 April 2018

Goeree-Overflakkee is een eiland dat ongeveer dertig minuten rijden vanaf Rotterdam ligt. Daar ben ik vorig jaar naar de tulpenvelden geweest en ook dit jaar staat het weer op de planning. Ik vond de tulpenvelden van Goeree-Overflakkee helemaal te gek! Niet alleen zijn deze gratis, er zijn ook weinig andere toeristen en je mag zo ver het veld in lopen als jij maar wilt. Kortom, genoeg foto opties!

*Update: ik ben op 22 april 2019 naar een ander veld geweest op Goeree-Overflakkee, en daar stond een bord dat je er niet doorheen mocht lopen. Als je zo'n bord ziet, hou je er dan aan en ga gewoon voor de tulpen staan in plaats van ertussen. Dan heb je nog steeds een mooie foto en zo blijft het voor de boer ook leuk.

Tulip flower fields Goeree-Overflakkee The Netherlands
Lageweg in Den Bommel, 21 April 2018

Omdat Goeree-Overflakee zo dicht bij Rotterdam ligt, is een bezoek aan de tulpenvelden ook prima te combineren met een citytrip naar deze toffe stad. Hier kun je nog veel meer tulpen spotten, bijvoorbeeld in Het Park van de Euromast. 😉

Tulpen Het Park Euromast

Goed om te weten

Hoe zijn de bollenvelden te bereiken?

Zelf ga ik altijd met de auto, maar er zijn ook genoeg opties met het openbaar vervoer om naar de bollenvelden te gaan.  De fiets is het meest populaire vervoersmiddel en zo kom je ook op plekjes die anders moeilijk bereikbaar zijn. Deze fietsen kun je huren of zelf meenemen met de auto/openbaar vervoer.

Respecteer de bloemen!

Het allerbelangrijkste: wanneer je eindelijk jouw perfecte bloemenveld hebt gevonden én je mag er ook nog eens rondlopen voor foto’s, besef dan hoeveel geluk je hebt dat de boer dit toelaat. Verpest het alsjeblieft niet voor andere mensen door de bloemen te gaan plukken of erop te gaan springen. Helaas zijn er rondom een aantal bollenvelden hekken geplaatst omdat veel toeristen niet op een respectvolle manier met de bloemen omgaan. Kortom, fotografeer en bewonder de bloemen vanaf de speciaal aangelegde paden maar beschadig ze niet.

Keukenhof gardens Lisse Netherlands
Keukenhof, 6 May 2018

En het Keukenhof, is dat het waard?

Wanneer je aan Nederlandse bloemen denkt, dan zijn de tuinen van het Keukenhof vast het eerste wat in je opkomt. Je houdt er van of niet.  Veel mensen vinden het te toeristisch omdat het Keukenhof ontzettend druk is en de toegang is ook niet goedkoop. Zelf ben ik wel fan van het Keukenhof en ik vind dat je het minstens één keer gezien moet hebben.

Het Keukenhof is een jaarlijkse traditie van mijn moeder en ik. Wij gaan daar altijd halverwege de middag naartoe, wanneer de grootste drukte begint af te nemen, en wij blijven dan tot sluitingstijd. Je mag je eigen eten meenemen naar Keukenhof, en er zijn zelfs speciale hoekjes met bankjes waar je even kunt liggen. Mijn favoriete ‘chill out’ plekje heeft zand zodat het net een strandje lijkt! Geloof het of niet, maar Keukenhof is een prima plek om een middagje te relaxen alsof je in het park bent. Omringd door de mooiste bloemen die jij je maar kunt voorstellen, dat wel. O, en je hondje is ook welkom!

Keukenhof Gardens Lisse Netherlands
Keukenhof, 6 May 2018

In 2019 kun je het Keukenhof bezoeken tussen 21 maart en 19 mei, en het is zeven dagen per week open van 08:00 tot 19:30.

De toegangsprijs voor volwassenen is €18 en het is €8 voor kinderen in de leeftijd 4-17, baby’s en peuters mogen gratis naar binnen.  Parkeren kost €6 per auto, en het adres van Keukenhof is Stationsweg 166A in Lisse.

Welke bloemen wil jij zien?

Ayo! AR x

 

*FYI: dit artikel bevat affiliate links. Als jij hier iets van koopt, ontvang ik een kleine commissie zonder extra kosten voor jou. Bedankt voor jouw steun!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.