Colorful travels by Ana Rita

Klim naar het Licht voor het mooiste uitzicht over Haarlem

Klim naar het licht Koepelkathedraal Haarlem

Wist jij dat de Sint Bavo Koepelkathedraal in Haarlem in de top 5 staat van belangrijkste kerken uit de periode 1850-1950? Nee, ik ook niet. Totdat ik werd uitgenodigd voor Klim naar het Licht, een bijzonder evenement om de voltooide restauratie van de Koepelkathedraal te vieren.

Speciaal voor deze gelegenheid is er een tijdelijke luchtbrug tussen de twee kerktorens geplaatst. Of ik deze wilde beklimmen? Nou en of! Tegen een prachtig uitzicht zeg ik nooit nee.

De eerste indruk

Samen met een groep andere bloggers maakte ik alvast kennis met Haarlem via een interessante rondvaart van Smidtje Canal Cruises. De Koepelkathedraal ligt net iets buiten het centrum, maar de boot zette ons netjes voor de deur af. Deze ligging is trouwens niet toevallig gekozen, de kathedraal ligt in het oosten omdat de zon daar opkomt en zo het ‘licht van God’ als eerste op de kerk schijnt. Wat een mooie gedachte erachter!

Al op het eerste gezicht zag ik dat dit een bijzondere kerk is. De buitenkant van bet gebouw is versierd met prachtige gekleurde details, het deed me zelfs aan Barcelona denken. De Sagrada Familia staat ook in deze top 5, heel bijzonder om onze Nederlandse Koepelkathedraal in hetzelfde lijstje te zien als dit icoon!

Bij binnenkomst viel mijn mond bijna open van verbazing. Waar de buitenkant op Barcelona lijkt, heeft de binnenkant van juist veel weg van die indrukwekkende Franse kathedralen. Een hoog kerkschip met prachtige schilderingen in pastelkleuren, aan alle details is gedacht. Meer dan zestig kunstenaars hebben aan de kathedraal gewerkt om een totaalkunstwerk te maken en dat is ze erg goed gelukt.

Sint Bavo Koepelkathedraal Haarlem
IMG_8780

Een spannende klim

En toen was het zover, de klim van 60 meter naar het licht! Een stevige sessie, dus sla de sportschool die dag maar over. Wat trouwens wel heel goed te doen is, want de klim is al een hele beleving op zich. De bijzondere spiltrap bracht ons onder andere langs de indrukwekkende én instagramwaardige koepel en de drie enorme kerktorens.

DSC_0352
DSC_0368

Voor we het wisten waren we al boven, waar een fantastisch uitzicht over Haarlem op ons stond te wachten. Het is echt ontzettend gaaf, je ziet heel de binnenstad van Haarlem en ook de zee is in zicht. Op hele heldere dagen zie je zelfs Amsterdam, Alkmaar en Leiden!

DSC_0388
DSC_0395
DSC_0380-2

Praktische informatie

Wil jij Klim naar het Licht zelf beleven? Je hebt nog tot en met 31 juli 2019 de tijd.

De toegangsprijs begint bij €7,50 voor volwassenen, voor kinderen geldt een lagere prijs. Alle prijzen, openingstijden en ticketverkoop vind je op de website van de Koepelkathedraal. Uiteraard kun je ook gewoon tickets bij de kathedraal zelf kopen, dit kan met pin of creditcard.

Het adres van de Koepelkathedraal is Leidsevaart 146, 2014 HE Haarlem. De kathedraal is goed te bereiken met zowel het openbaar vervoer als met de auto, hou wel rekening met betaald parkeren als je met de auto komt.

DSC_0414 (2)

Doss Event Support, ontzettend bedankt voor deze bijzondere dag in Haarlem!

Ayo! AR x

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.