Colorful travels by Ana Rita

Flashback | Een semester studeren in Athene

Akropolis Athene Casa Borita

Vandaag is het precies drie jaar geleden dat ik begon aan wat misschien wel hét avontuur van mijn leven was, namelijk een halfjaar in Athene wonen en studeren! Als European Studies alumni voel ik me nog steeds erg betrokken bij mijn voormalige hogeschool, en deel deze ervaring graag met huidige studenten die hun uitwisselingsland nog moeten kiezen. European Studies Abroad Reports heeft zelfs een Engels interview met mij gedaan over mijn studentenleven in Athene, dat kun je hier lezen.

Nu gaat dit interview vooral over het studeren zelf in Athene, maar uiteraard denk ik zelf het meeste terug aan alle mooie momenten die ik daar heb meegemaakt. En die dierbare momenten, die deel ik vandaag met jou in deze blogpost! Een lang verhaal die ik met veel plezier heb opgeschreven en hopelijk tovert het ook bij jou een lach op je gezicht 🙂

februari

Zaterdag 22 februari 2014 was het eindelijk zover, mijn Griekenland avontuur ging beginnen! Mijn vlucht ging om 6 uur ’s ochtends en ik zag de zon opkomen vanuit het vliegtuig. Daarna kwam de azuurblauwe zee in beeld en landde ik op een zonnig Athene. Achttien graden in februari, daar kon ik wel aan wennen!

De eerste week bestond vooral uit veel nieuwe indrukken. Ik leerde niet alleen mijn huisgenoten kennen (we noemden elkaar al gauw de Asimalakas, een knipoog naar onze straatnaam) maar ook andere uitwisselingsstudenten bij de vele introductiefeestjes. Bovendien was dit de aanloop naar carnaval dus ook dat werd alvast uitbundig gevierd.

lastige naam

maart

Ik woonde precies één week in Athene toen maart begon. Helaas maakte de winter nog een comeback want deze maand begon gelijk een stuk frisser en regenachtiger dan februari. Gelukkig stond wel mijn eerste Griekse dagtrip op de planning: carnaval vieren in Patra!

DSCN6605

Inmiddels was school ook begonnen en moest ik dagelijks twee metro’s en een bus halen om naar Egaleo te reizen. De metro van Athene zit altijd propvol en als ik de bus miste moest ik een halfuur op de volgende wachten. Een ritme waar ik erg aan moest wennen. Soms had ik daar totaal geen zin in en nam ik gewoon een taxi. Klinkt als een enorme luxe en dat is het in Nederland natuurlijk ook maar in Griekenland is dit heel goedkoop.

Op 15 maart waagden wij ons aan de eerste stranddag. Het was maar 20 graden maar voor ons voelde dat als de hemel op aarde. En terwijl wij in onze bikini op het zand lagen, zaten de Grieken iets verderop in hun winterjas op het terras. Volgens mij lachtten zij ons keihard uit, maar ik was in ieder geval wel blij met mijn tan die dag haha.

IMG_0323

Ook ging ik in maart voor het eerst een weekendje weg: ESN organiseerde een erasmustrip naar Thessaloniki, de tweede grote stad van Griekenland. Een gezellige trip met iets teveel alcohol en een restaurant die waar we de borden traditioneel kapot mochten gooien. Natuurlijk ook met de nodige drama’s en een busrit die 9 uur zou duren maar er uiteindelijk 14 over deed dankzij twee kapotte banden.

Naast Thessaloniki bezochten wij ook twee andere plekken. Op de heen weg stopten bij een Thermopylae – waar het verhaal van de film 300 echt is gebeurd – en Vergina, waar de tombe van de vader van Alexander de Grote is gevonden.

IMG_0390

april

Mijn beste vriend was jarig en kwam mij vijf dagen opzoeken. Een andere goede vriendin van ons was ook toevallig precies diezelfde week in Athene op studiereis, superleuk! Natuurlijk deden we typische toeristendingen en stiekem voelde ik mij een echte Atheense toen ik hem de stad liet zien.

IMG_0524

Verder was ik in april heel weinig in Athene te vinden. We hadden twee weken paasvakantie en dat betekende tripjestijd!  Zo ging ik een weekendje naar de Saronische eilanden Aegina en Agistri, vierde ik Pasen op Evia en ging ik op een georganiseerde erasmustrip naar het langverwachte Santorini.

Ik weet na al die jaren eigenlijk nog steeds niet wat ik van Santorini moet vinden. Het is een prachtig eiland maar ik vond het best overrated. En ik heb het hier over anno 2014, nog voordat mensen perfecte foto’s voor ‘the gram’ moesten maken.

IMG_0669

mei

Ik begon de maand mei op het prachtige groene Zakynthos. Een heerlijk rustig eiland, echt een verademing vergeleken bij Santorini. Wij waren zelfs de eerste hotelgasten van het seizoen. Maar no worries, er was al genoeg vermaak op het eiland!

IMG_0737

Slechts vier dagen na Zakynthos stond alweer de volgende trip voor de deur: een vijfdaagse reis naar Kreta met erasmus studenten uit heel Griekenland. Wij hadden eigenlijk gewoon les die dagen maar de universiteiten wisten hiervan en deden niet moeilijk.

We verbleven in Heraklion en deden dagtrips naar Balos, Matala, Knossos en hielden een schuimparty op Starbeach in Chersonissos. Een hele leuke maar wel ontzettend foute trip met héél veel alcohol. Precies zoals een studentenreis hoort te zijn!

IMG_3606_Facetune_15-10-2018-13-01-13

Het lente seizoen was tot dan toe erg wisselvallig geweest, op veel dagen was het in Nederland zelfs warmer. De horror! Maar ineens was hij daar hoor, de zomer! Vanaf half mei werd het elke dag 30 graden en dat kwam goed uit want ik kreeg twee vriendinnen op bezoek in Athene. Dat betekende stranddagjes en cocktail avondjes in onze zomeroutfits!

IMG_3609_Facetune_15-10-2018-17-20-57

juni

O ja, de studie. Kwam ik daar niet voor naar Athene? Nadat mijn vriendinnen weg waren moest ik flink aan de bak want de examenweek zat er aan te komen. Het leren voor de examens was makkelijk (en prima te doen op het strand) maar ik moest ook nog vijf essays schrijven. Waarom had ik dat nou niet gedaan op die frisse, regenachtige dagen?!

Ik – en alle andere uitwisselingsstudenten – sloot mezelf voor een paar weken overdag op en ’s avonds keken wij met z’n allen naar het WK voetbal in Brazilië. Een stressvolle periode waarin we gelukkig onze uitwisseling afsloten met goede cijfers!

En dat betekende? Afscheidstrip! Nog één laatste keer gingen wij met een hele groep studenten naar partyeiland Mykonos. Wat vergeleken met Kreta wel ontzettend meeviel trouwens. Het werd eerder een heel emotionele trip want voor veel studenten liep het Griekenland avontuur hiermee ten einde.

IMG_1050

We came a long way, mijn huisgenote en ik. Onze karakters botsten vaak met elkaar en we hebben de nodige ruzies gehad. Maar tegelijkertijd hebben we elkaar ook gevonden en zijn we steeds meer naar elkaar toegegroeid. Sterker nog, vandaag de dag is zij zelfs één van mijn beste vriendinnen! Uiteindelijk deden wij ook samen onze eigen afscheidstrip naar Istanbul.

IMG_1303

juli

Ik kijk met een lach en met een traan terug op deze juli. Een traan omdat dit écht de allerlaatste keer was dat wij met heel het huis bij elkaar waren. Nog één laatste biertje op ons legendarische dakterras, nog één laatste barbecue. En Asimalakas was niet meer.. dat was wel even een moeilijk momentje! Maar gelukkig hebben we elkaar later nog wel teruggezien bij meerdere reünies.

10421319_10153294941652281_5341215214960515562_n

Mijn huisgenote vloog op 7 juli terug naar Nederland en op die datum verliet ik zelf ook ons appartementje om nog een paar weken te reizen door Griekenland. Gedurende die weken bezocht ik de eilanden Rhodos, Amorgos, Koufounisia, Milos en ging ik weer terug naar Kreta. Mijn langste vakantie ooit en de lach van dit verhaal.

IMG_1501

Ik sloot deze vakantie af met nog een paar dagen in een bloedheet Athene en op 31 juli kwam er ook een einde aan mijn Griekenland avontuur. Dit was echt een onvergetelijke ervaring en ik denk er vaak met heimwee aan terug. Ik heb Griekenland en vooral Athene in mijn hart gesloten en ik zal me hier voor altijd thuis voelen 😀

IMG_1746

Heb jij ook een tijdje in het buitenland gewoond? Ik hoor jouw verhaal ook graag 😀

Ayo! AR x

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.