Colorful travels by Ana Rita

Dit moet je weten voor je de Zaanse Schans bezoekt

Vraag een willekeurige toerist waar die aan denkt bij Nederland en de antwoorden klompen, tulpen en molens zullen ongetwijfeld voorbij komen. Nu weten wij zelf ook wel dat dit voor de meeste plekken in Nederland niet helemaal geldt maar hé, stereotypes komen ergens vandaan toch? Een stiekem is het toch wel leuk om dit ook eens te zien. Daarom trok ik er eens een zondag op uit om de Zaanse Schans te bezoeken. Ik heb inmiddels al vaker de toerist in eigen land uitgehangen maar de Zaanse Schans spant toch wel de kroon qua typisch Hollandse kenmerken. Ook benieuwd geworden naar dit traditionele stukje Nederland? Dan zijn deze tips voor jou!

1. Wat is de Zaanse Schans precies?

De Zaanse Schans is een historisch woon-werkgebied met groene Zaanse huisjes uit de 18e en 19e eeuw. Je kunt hier onder andere molens en musea bezoeken. Sommige Zaanse huisjes zijn nu winkels of restaurants maar weer andere laten nog steeds zien hoe verschillende ambachten gemaakt worden, zoals klompen, chocolade en kaas. Ook kun je hier een boottochtje langs de molens doen.

DSC_0474

2. Toegang is gratis, maar je moet alsnog betalen voor de meeste attracties

Er wonen nog steeds mensen op de Zaanse Schans dus je kunt er gewoon gratis doorheen lopen maar hou er rekening mee dat je voor veel dingen alsnog moet betalen. Zo kost het minstens €4,50 per molen om naar binnen te gaan en de musea hebben ook elk hun eigen toegangsprijs.

DSC_0438

3. Bezoek de Klompenmakerij

De Klompenmakerij is één van de weinige attracties waar je geen entree hoeft te betalen. Sla deze dan ook zeker niet over want het is ook nog eens hartstikke leuk om te zien!

DSC_0515

4. Smul bij de Cacaolab

Chocoladeliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de Cacaolab. Chocoladerepen, warme chocolademelk, chocoladepoeder, alles wat je kunt bedenken met cacao wordt hier verkocht. Ook kun je een workshop ‘Maak je eigen chocolade’ volgen. Mijn persoonlijke favoriet? De Zaanse Chocoladereep met 80% cacao. Een superlekker én gezonder alternatief.

DSC_0347
DSC_0348
DSC_0351

5. Eten daar is duur

Een terrasje pakken is leuk natuurlijk maar ik vond de prijzen voor eten vrij fors. Bezoek jij de Zaanse Schans met mooi weer? Neem dan gewoon je eigen eten mee en hou gezellig een picknick!

6. Parkeer iets verderop

Ook voor het parkeren zijn er kosten. Het beste kun je daarom verderop parkeren en een stukje lopen naar de Zaanse Schans. Scheelt je toch weer een paar euro’s voor souveniers 😊

DSC_0412

7. Voor het Inntel hotel moet je in het centrum van Zaandam zijn

Op Instagram is hij een regelrechte hit: het Inntel hotel bestaande uit meerdere lagen van Zaanse huisjes. Ik dacht zelf dat dit wel bij de Zaanse Schans zou liggen maar niets bleek minder waar. Dit hotel ligt namelijk midden in het centrum van Zaandam, zo’n zeven kilometer verderop. Met de auto ben je er in tien minuutjes en ik zag dat er ook goede busverbindingen zijn.

DSC_0555

8. Praktische informatie

Het adres is Schansend 7 in Zaandam. De openingstijden verschillen per attractie maar er is tussen 08.00 en 18.00 wel iets te beleven op de Zaanse Schans.

Zijn er molens in jouw woonplaats?

Ayo! AR x

1 reactie

  1. Davina op 22 april 2018 om 22:23

    Ziet er echt heel pittoresk uit! Ik had er nog niet van gehoord, lijkt me een leuk dorpje om te ontdekken!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.