Colorful travels by Ana Rita

De meest fotogenieke plekken in Ljubljana voor Instagram

Dragon Bridge Ljubljana Slovenië

Als Wenen en Venetië een liefdesbaby zouden krijgen, dan zou dat Ljubljana zijn.

Helemaal waar, de Sloveense hoofdstad is een plek die het charmante van Centraal Europa perfect combineert met het relaxte van het Middellands Zeegebied. Geen wonder dus, dat Ljubljana ‘de geliefde’ betekent.

Het was een zwoele woensdagavond toen ik Ljubljana voor het eerst zag. De zon ging bijna onder en scheen zijn goudgele gloed over de gehele stad. Langs de rivier zaten de terrasjes gezellig vol met genietende mensen, en terwijl ik langs hen liep, voelde ik mij meteen aangetrokken tot de vele pastel gebouwen aan het water. Art Noveau en barok zijn echt een ding in Ljubljana, kwam ik later achter. Dit is vooral te danken aan een zekere meneer Jože Plečnik, een architect die zijn studie gedaan heeft in, je raadt het al, Wenen.

Hij ontwikkelde een eigen unieke stijl, die hij vervolgens weer toepaste in zijn geboortestad Ljubljana. Het werk van Plečnik is zichtbaar door heel Ljubljana, en daarmee liet hij een zeer fotowaardige stad achter waar wij nu met zijn allen ontzettend van houden (en vastleggen met onze camera’s natuurlijk!). Denk aan deftige bruggen, romantische pleinen, indrukwekkende gebouwen en overal uitzichten op het kasteel.

Voordat ik jou ga vertellen waar je de mooiste fotoplekjes vindt, wil ik eerst nog een extra tip meegeven. Zelf ontdekte ik de meeste van deze bezienswaardigheden tijdens de Ljubljana Free Tour, die ik ook van harte aanbeveel. In twee uur tijd leer je de meest grappige en interessante feiten over Ljubljana en de Sloveense cultuur, en je weet bovendien ook nog eens waar je daarna naartoe moet lopen voor die ene toffe foto.

Oké, genoeg gepraat, hier is mijn lijst van meest fotogenieke plekjes in Ljubljana!

Ljubljanski Grad

Laten we beginnen met de oudste bezienswaardigheid van Ljubljana: het kasteel bovenaan de heuvel, of ‘grad’ zoals het op z’n Sloveens heet. Ooit een middeleeuws fort, tegenwoordig een locatie voor tentoonstellingen en populaire musea, zoals het Poppenmuseum.

Vanaf de kasteelheuvel heb je een 360 graden uitzicht over heel Ljubljana en omgeving. En het beste van dit allemaal? Toegang tot de heuvel en het kasteelplein is gratis!

DSC_0156

Prešeren Plein

Dit plein is vernoemd naar dichter France Prešeren, die het Sloveense volkslied schreef over proosten op alle mooie dingen in het leven. Hou jij ook zo van Art Noveau gebouwen in pastelkleuren? Dan zal Prešeren plein jou niet tegenvallen.

Het meest instagramwaardige gebouw hier is de Franciscaanse kerk van de Annunciatie, ook wel bekend als ‘de roze kerk’. Leuk weetje: de kerk was eigenlijk rood geverfd – de kleur van de Franciscanen -  maar de verf bleek niet bestand tegen regen en vervaagde tot roze. Uiteindelijk vonden ze het wel prima zo en lieten de kleur ook roze. Daar hoor je mij zeker niet over klagen haha.

Meneer Prešeren wordt hier zelf ook herdacht met een standbeeld. Zijn standbeeld kijkt in de richting van een ander standbeeld, aan de overkant van de straat. Dat andere standbeeld is van zijn muze, een 16-jarig meisje waar hij verliefd op was en die Julia heette (gast, meen je dit?!). Natuurlijk kon het nooit iets worden tussen hen vanwege het leeftijdsverschil (hij was al ergens in de 40), en zijn gebroken hart vormde de inspiratie achter veel van zijn gedichten.

DSC_0068

Triple Bridge (Tromostovje)

Wie Plečnik zegt, zegt Triple Bridge. In Ljublana nemen ze hun bruggen heel serieus.  Een brug is niet alleen een manier om de stad over te steken, het is ook een ontmoetingsplek en vroeger werd er zelfs handel gedreven op de brug. Kortom, de bruggen moeten vooral lekker breed zijn.

De Triple Bridge is gemaakt ter vervanging van een oude, houten brug (die vaak onderhouden moest worden), en koppige Plečnik besloot dat één brug niet genoeg was om aan al die functies te voldoen. Daarom maakte hij nog twee extra zijbruggen, speciaal voor voetgangers. Het is functioneel, het ziet er mooi uit en onze camera’s zijn er dol op.

DSC_0067

Butcher Bridge (Mesarski Bridge)

Alweer zo’n brug met liefdesslotjes, lekker zoetsappig. Des te groter de ironie wanneer je hoort dat dit de vroegere slagersbrug was, daar gaat de romantiek! Ik moest zelf trouwens wel lachen dat iemand ‘go vegan’ op deze brug heeft geschreven.

Butcher Bridge is verbonden aan Central Market Hall, dat verklaart meteen waarom hier vroeger vlees werd verkocht.  Plečnik heeft er een moderne, glazen brug van gemaakt en de brug is ook versierd met een aantal (nogal vreemd uitziende) standbeelden. Het was de bedoeling dat de standbeelden er maar tijdelijk zouden staan, maar de eigenaar heeft er nooit voor betaald en nu zijn ze gewoon permanent onderdeel van de Butcher Bridge.

DSC_0078

Central Market Hall

En dat brengt ons naar de volgende fotospot, de Central Market Hall zelf. Op het eerste gezicht dacht ik dat het een luxe restaurant was, met die mooie Romeinse pilaren. Maar op zich zat ik er ook niet heel ver naast aangezien het een foodhall is. Hier combineer je fotografie met traditionele Sloveense lekkernijen, beter dan dat kan het haast niet!

DSC_0015

Dragon Bridge

Dragon Bridge is iconisch om twee redenen: niet alleen was dit de eerste Art Nouveau creatie in Ljubljana, de draak is ook het symbool van de stad. De legende gaat dat de Griekse mythologische held Jason een gouden vachtdeken stal van koning Aetes en ermee vluchte naar de Ljubljanica rivier.

Maar bij aankomst bleek dat Jason en zijn mannen (de Argonauts) niet alleen waren...  de moerrassen rond de rivier werden bewoond door een enorme draak! Sterk en dapper als hij was, vocht Jason tegen de draak en doodde deze.

Na zijn overwinning ging Jason verder reizen richting de Adriatische Zee. Sommige van zijn Argonauts besloten om liever achter te blijven, en stichtten hun eigen dorpje op aan de Ljubljanica. Dit dorpje heette Emona, en door de eeuwen heen is dit uitgegroeid tot de geliefde stad Ljubljana. Maar de legendarische oorsprong wordt nog steeds herinnerd dankzij de vele draken die je door heel Ljubljana ziet.

DSC_0003

Old Town Square (Mestni Trg)

De oude stad is prachtig om te zien dankzij haar barokke, pastelkleurige gevels. Hier doorheen wandelen is dan ook echt een must, en stop vooral even bij het plein om foto’s te maken. Hier heb je namelijk drie belangrijke bezienswaardigheden: het stadhuis, de Robba fontein en de Sint-Nicolaaskathedraal.

DSC_0150

Universiteit van Ljubljana

Normaal denk ik bij een universiteit niet echt aan foto’s maken, maar in Ljubljana ziet zelfs dit er fotowaardig uit. Ik dacht eerst dat het een kasteel was joh!

Trouwens, wist je dat heel het onderwijs gratis is in Slovenië? Geen wonder dus, dat Ljubljana een echte studentenstad is en dat ook veel internationale studenten zich hier vestigen. Wat een geluksvogels, stel je voor dat dit jouw studentenstad is! Een levendige en prachtige stad met een toplocatie in Europa, en dat allemaal gratis. *huilt om haar studieschuld terwijl ze haar eigen avonturen als uitwisselingsstudente mist*

DSC_0087

Ribja brv

Terwijl de meeste mensen foto’s maken bij de Cobblers Bridge (nog een Plečnik creatie), zou ik zelf toch een brug verder pakken. En nee, dat is niet een brug te ver, geloof me 😉

Waarom? Nou, Ribja brv ziet er simpel uit en heeft ook geen bijzonder verhaal erachter (voor zover ik weet). Maar de locatie precies tussen Triple Bridge en Cobblers Bridge in maakt het perfect voor foto’s. Vanaf Ribja brv zie je meerdere iconen van Ljubljana in één oogopslag.

Bovendien heb je vanaf de trap die naar Ribja brv leidt ook een geweldig uitzicht over het kasteel, een win-win situatie dus!

DSC_0120
DSC_0093

Nebotičnik

Ooit de hoogste wolkenkrabber van Europa, Nebotičnik werd gebouwd in 1933 en was destijds ontzettend innovatief. Hoewel het vandaag de dag bij lange na geen wolkenkrabber meer is, is Nebotičnik nog steeds een opvallend gebouw die er zowel van binnen als van buiten fotogeniek uitziet. Het is nog altijd een belangrijk onderdeel van de skyline van Ljubljana, zoals te zien vanaf het kasteel.

Andersom gezien biedt de rooftop bar van Nebotičnik ook een fantastisch uitzicht over het kasteel wat boven de stad uittorent. Dit schijnt vooral prachtig te zijn tijdens zonsondergang, maar zelf heb Nebotičnik alleen ’s avonds bezocht. Maar hey, wie houdt er nou niet van om een verlichte stad te zien terwijl je van een cocktail sipt?

DSC_0060

Zo, dat waren alle fotogenieke plekken die ik gezien heb in Ljubljana. Meer ontdekken in Slovenië? Deze gids helpt jou om de ideale route uit te stippelen!

Hopelijk hebben deze foto’s en verhalen jou overgehaald om Ljubljana ook te bezoeken  Als je deze blogpost leuk vindt, volg mij dan ook op Instagram en Facebook voor meer reisinspiratie in Slovenië en veel andere landen!

Ayo! AR x

*FYI: dit artikel bevat affiliate links. Als jij hier iets van koopt, ontvang ik een kleine commissie zonder extra kosten voor jou. Bedankt voor jouw steun!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.