Cultureel en culinair genieten in Woerden

Van Rossum Woerden

Laatst werd ik uitgenodigd voor Culture and Cuisine, een evenement om kennis te maken met Woerden, de hoofdstad van het Groene Hart. Als vestingstad in een landelijke omgeving heeft Woerden veel te bieden qua geschiedenis en al helemaal qua lekker eten. Samen met een groepje bloggers mocht ik dit allemaal gaan zien en proeven!

Van hotspots naar bezienswaardigheden, onderweg kregen wij alles over Woerden te horen van onze leuke gids Ernst Meijer. Ernst is een vrijwilliger bij de Gilde Woerden en hij is echt ontzettend gepassioneerd over zijn stad. Mede door hem, maar ook zeker door het leuke programma van Beleef Woerden, ben ik zelf ook heel enthousiast geworden over Woerden en ik raad het zeker aan voor een dagje weg in eigen land.

Hieronder lees je welke culturele bezienswaardigheden Woerden rijk is, en waar je terecht kunt voor de lekkerste hapjes en drankjes.

Cultuur

Boerenmarktstad Woerden Kaasmarkt

Elke zomer is het weer een spektakel: de Boerenmarktstad kaasmarkt op het Kerkplein! Compleet in traditionele klederdracht, komen boeren en handelaren op zaterdag bij elkaar om te onderhandelen. Dit gebeurt door middel van handjeklap, waarbij men elkaar net zo lang in de hand slaat totdat ze het eens zijn over de prijs. De boer geeft de handelaar dan een handdruk.

Boerenmarktstad Woerden Kaasmarkt

Kaaspakhuis

Als echte kaasstad heeft Woerden ook een Kaaspakhuis, waar je naartoe kan voor de Cheese Experience. Hier vertelt een gids jou alles over hoe kaas gemaakt wordt, mag je als een echte kaasboer/kaasmeisje door de kaasopslag rondlopen en nog veel meer!

Kaaspakhuis Woerden
Kaaspakhuis Woerden

Molen de Windhond

Deze 18e-eeuws korenmolen is nog steeds in gebruik, en vormt een belangrijk onderdeel van het stadsgezicht van Woerden. Het authenthieke interieur van de molen is grotendeels bewaard gebleven en de molenaar woont zelfs in de woning onderin de molen. Op woensdag, vrijdag en zaterdag kun je molen de Windhond bezoeken.

Molen de Windhond Woerden
Molen de Windhond Woerden

Kasteel Woerden

In zijn 600-jarig bestaan heeft Kasteel Woerden meerdere functies gehad. Van ambtswoning tot militair ziekenhuis, en van mannen- naar vrouwengevangenis. Tegenwoordig is Kasteel Woerden een evenementenlocatie voor zowel zakelijke als privé aangelegenheden. Vooral trouwen is ontzettend populair in Kasteel Woerden!

Heb je niets speciaals te vieren? Ook dan ben je op zaterdag en zondag altijd welkom bij Kasteel Woerden voor een high tea of gewoon een lekker kopje koffie met gebak.

Hieronder zie je trouwens onze gids Ernst in actie!

DSC_0234
DSC_0239

Petrustoren

De Petrustoren is hét gezicht van het Kerkplein. Deze kerktoren is niet alleen uniek vanwege haar prachtige uitzicht over Woerden en het groene hart, maar ook vanwege haar carillon. Het carillon speelt op de weekmarkt, vrijdagavond, zaterdagochtend, en tijdens speciale evenementen en concerten in de binnenstad. Kortom, echt het geluid van Woerden!

Zelf de Petrustoren beklimmen? Elke 2e en 4e zaterdag van de maand worden er rondleidingen gegeven.

Petrustoren Woerden
Petrustoren Woerden
Petrustoren Woerden

Cuisine

Brownies & Downies

We begonnen de dag bij Brownies & Downies, een horecaformule waarbij heerlijke brownies en andere zoetigheden gemaakt worden door mensen met een verstandelijke beperking. De brownies worden puur en met liefde bereid, en dat proef je aan de unieke smaakcombinaties.

Brownies & Downies Woerden

Van Rossum

Van Rossum is een boutique hotel, café en restaurant gevestigd in het rijksmonument het Arsenaal. De liefde die de eigenaar heeft voor de natuur zie je terug in de verschillende suites, waarbij je de keuze hebt uit classic, luxury, superior en executive.

In de open keuken van Van Rossum wordt veel gekookt met streekproducten, waarvan veel van hun eigen biologische boerderij. Want lokaal is wel zo lekker!

Van Rossum Woerden
Van Rossum Woerden
Van Rossum Woerden
Van Rossum Woerden

Viviamo

Holland meets Italy bij Viviamo! Dit voormalig kaaspakhuis is omgetoverd tot een heerlijk Italiaans restaurant waar de gerechten een verhaal hebben. Als lunch kregen we hun signature dish voorgeschoteld: een heerlijk kruidige truffelrisotto. Ook dronken we een glas limonsecco, een combinatie tussen prosecco en de eigen zelfgemaakte limoncello van Viviamo.

Viviamo Woerden
Viviamo Woerden

Plein 7

Grand Café Plein 7 is een gezellig stadscafé waar jong en oud Woerden samenkomt. Je kunt hier terecht voor lunch, diner of gewoon om lekker te borrelen. Wij deelden met z’n allen een smulplank, en ik smulde zelf van de kaas, de groenten en het brood met dipjes.

Plein 7 Woerden
Plein 7 Woerden

Bistronoom

Eten bij Bistronoom is niet alleen een lust voor het oog, het is ook nog eens heel verantwoord. Hier wordt namelijk gebruik gemaakt van verse ingredienten uit eigen moestuin. Hiermee maakt Bistronoom zijn eigen unieke gerechten, die er bijna te goed uitzien om op te eten!

Bistronoom Woerden
Bistronoom Woerden

Ik wil Beleef Woerden bedanken voor deze mooie en smakelijke dag! Ben jij zelf ook geïnspireerd geraakt om Woerden te bezoeken? Neem dan even een kijkje op de website van Beleef Woerden om jouw ideale dagje weg te plannen.

Ayo! AR x

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.