Mi casa es tu casa!

22 redenen om van Lissabon te houden

Na veel mooie reisverhalen werd het nu toch eens tijd om mijn eigen geboortestad in het zonnetje te zetten: Lissabon! Ik krijg altijd zo'n warm gevoel van Lissabon: ik ken deze stad zo goed maar tegelijkertijd voelt het ook zo onbekend voor mij. Ik heb de eerste vier jaar van mijn leven hier doorgebracht maar dat is natuurlijk veels te jong om een plek echt te kennen en te ervaren. Daarnaast woont de meeste familie in het noorden van Portugal dus ik kom helaas niet zo vaak meer in Lissabon. Toch steelt deze stad keer op keer mijn hart als ik er ben. En met de volgende 22 redenen weet zeker dat Lissabon ook jouw hart gaat stelen!

1. Veel gezellige pleinen

Lissabon staat vol met gezellige pleinen waar je goed terecht kunt om te terrassen of iets leuks te kopen in de vele locale zaakjes. De meeste pleinen in Lissabon - praça zoals het in het Portugees heet - worden gekenmerkt door een standbeeld en straatstenen met een bijzonder patroon die calçadas worden genoemd. Enkele beroemde pleinen in Lissabon zijn Rossio, Praça de Luís de Camões en Praça dos Restauradores.

lisbon-2394551_960_720

2. Praça do Comércio

Dit is toch wel het bekendste plein van Lissabon; naast het standbeeld en de calçada heeft Praça do Comércio ook een prachtige gele arch én een uitzonderlijke ligging: Praça do Comercio ligt namelijk direct aan rivier de Taag, en is dus een ultiem chille plek om lekker aan de waterkant te gaan zitten en gewoon even van het moment te genieten!

Lissabon Praça do Comercio Casa Borita

3. Castelo de São Jorge

Dit kasteel is gebouwd op een heuvel middenin de stad. Alleen voor het adembenemde uitzicht is dit al de moeite waard! Geen zin in de klim? De lift zit gewoon binnen in Pingo Doce, een supermarkt onderaan de heuvel.

sao-jorges-castle-1733139_960_720

4. Miradouros

Over uitzicht gesproken, Lissabonners genieten er enorm van om over hun stad heen te kijken. Lissabon heeft dan ook verschillende uitkijkpunten, of zoals het zo mooi in het Portugees heet, miradouros.

alfama-2165717_960_720

5. Azulejo

Vroeger waren deze siertegels dit alleen iets voor de rijken, maar na de grote aardbeving in de 18e eeuw bleek dat dit handig materiaal was om de stad weer gauw op te bouwen. Dat is maar goed ook, want elke muur in Lissabon heeft daardoor zijn eigen kleur/patroon gekregen. Dat maakt Lissabon een zeer fotogenieke stad!

Lissabon Azulejo Casa Borita

6. Tram 28

Deze ouderwetse tram vormt hét straatbeeld van Lissabon. Hij neemt je mee door de hele wijk Alfama, waar je de ene na de andere mooie huisjes vind met gekleurde azulejo ziet en kunt zien hoe de locals leven. Voor de liefhebbers is dit ook de plek waar je naar fadomuziek kunt luisteren. Tip: stap niet in bij beginhalte Praça Martim Moniz want daar staat een enorme rij waarbij je soms meer dan een uur moet wachten. Loop in plaats daarvan verder naar de volgende halte Rua Palma, daar moet de conducteur wel nieuwe mensen binnen laten. Bij de eindhalte Campo Ourique heb je trouwens een begraafplaats die honderden jaren oud is, het is zeer indrukwekkend om hier even door heen te lopen.

lisbon-1395929_960_720

7. Marques de Pombal

Dit is een van de grootste en meest centrale rotondes in Lissabon. Middenin in de rotonde staat een standbeeld van de markies Sebastião José de Carvalho e Melo. Achter het standbeeld bevindt zich het park Parque Eduardo VII, dit is het grootste park in Lissabon.

lisbon-938996_960_720

8. Avenida da Liberdade

Aan de andere kant van Marques Pombal bevindt zich de meest beroemde laan van Lissabon: Avenida da Liberdade. Hou van je geld uitgeven dan zit je hier goed want dit is dé winkelstraat voor alle chique merken zoals Louis Vuitton, Dolce & Gabbana, Prada en nog veel meer. Maar niet getreurd, ook wanneer je een minder dikke portemonnee hebt is Avenida la Liberdade leuk om te bezoeken. Wanneer je de straat helemaal uit loopt kom je bij het plein Praça dos Restauradores en onderweg kun je jouw ogen uitkijken met de mooiste calçadas en fonteinen!

9. Time Out Market

Yes, ook Lissabon heeft haar eigen foodhal! En Lissabon zou Lissabon niet zijn als de foodhal naast vele internationale keukens ook een ruime keuze heeft aan veel regionale keukens binnen Portugal zelf.

time-out-2829979_960_720

10. Belém

Dit is één van de meest toeristische wijken van Lissabon maar als je het ziet snap je ook gelijk waarom. Er staan hier zoveel mooie monumenten op zo'n kleine oppervlakte! Het Jeronimoklooster en de toren van Belém staan zelfs op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Ook komt het meest beroemde Portugese gebakje hier vandaan: Pastel de Belém.

monastery-of-jeronimos-1739271_960_720

11. Parque das Nações

En naast de vele schattige, historische stadsdelen heeft Lissabon ook letterlijk een andere kant: aan de rand van de stad bevindt zich de wijk Parque das Nações. In dit stadsdeel vind je alleen maar moderne architectuur, er is een kabelbaan, je kunt veel verschillende moderne musea bezoeken én je hebt hier natuurlijk het Oceanário, één van de grootste aquariums in Europa.

architecture-1103883_960_720

12. Mix tussen Rio de Janeiro en San Francisco

De 25 Abrilburg is heel kenmerkend voor de stad, vooral omdat het een enorme gelijkenis toont met een brug in San Francisco. Op zich niet zo gek, want beide bruggen zijn gemaakt door hetzelfde Amerikaanse bedrijf. Steek je de brug over dan kom je in de plaats Almada, waar een Christusbeeld staat die een exacte kopie is van het beeld in Rio de Janeiro. Dit beeld bezoeken en beklimmen is wel echt een must wanneer je Lissabon bezoekt.  Je kunt hier per ferry naartoe of huur een auto en cross lekker over de 25 Abrilbrug heen. Vanaf Almada is het uitzicht over Lissabon echt fantastisch!

abril-1865566_960_720

13. De langste brug van Europa

Naast de 25 de Abrilburg is er nog een andere beroemde brug, de Vasco da Gama. Deze is maar liefst 17 kilometer lang en is daarmee de langste brug in Europa! De Vasco da Gamabrug verbindt Lissabon met de plaatsen Montijo en Alcochete.

14. Dicht bij het strand

Lissabon zelf ligt niet direct aan het strand, maar vanaf Cais do Sodré is het maar een paar minuten met de trein om naar de kust te gaan. Daar kun je kiezen uit tientallen stranden!

15. Een sprookjesbos als achtertuin

Je kunt vanaf Lissabon een dagtrip doen naar natuurgebied Sintra. Sintra wordt door veel mensen ervaren als een sprookje vanwege alle paleizen die hier te vinden zijn.

16. Centro Colombo

Shopaholics opgelet, Lissabon heeft namelijk een mall die maar liefst drie verdiepingen telt! Vernoemd naar Christoffel Columbus is de mall volledig gedecoreerd met het thema van de ontdekkingsreizen.

Lissabon Colombo Casa Borita

17. Voetbal

Lissabon heeft niet 1 maar 2 topclubs, namelijk Benfica en Sporting. Beide teams hebben zeer indrukwekkende stadiums die leuk zijn om te zien!

18. Een bruisend nachtleven

Indrinken bij de kroegjes in de gezellige straatjes van Bairro Alto, en daarna door naar een van de vele barretjes in Docas of Pink Street of een dansje wagen bij clubs Lux en Main? In Lissabon hoef je je ’s nachts in ieder geval niet te vervelen!

lisbon-1146098_960_720

19. Parking Bar

Een rooftop bar maar dan op de bovenste verdieping van een parkeergarage, hoe cool is dat?! Ook bij Parking Bar  wordt je uiteraard getrakteert op een fantastisch uitzicht.

20. Polynesische bar Bora Bora

Oké toegegeven, de decoratie is een beetje gedateerd want Bora Bora ziet er al 35 jaar hetzelfde uit. Toch blijft deze Polynesische bar een aanrader in Lissabon. Er staat een coole fontein in het midden en de cocktails worden in zeer grote mokken gebracht. Elke cocktail heeft een bijzondere naam en Polynesisch verhaal, de ingrediënten worden niet genoemd. Maar vertrouw me, ze zijn allemaal lekker!

21. Goede prijs/kwaliteit verhouding

Lissabon is één van de goedkoopste West-Europese steden. Dat betekent heel veel waar voor je geld! Of je nou wilt shoppen, musea wilt bezoeken, heerlijk wilt eten of graag een paar drankjes weg wilt tikken: in Lissabon zul je niet snel teveel betalen.

22. Vliegveld midden in de stad

Als een van de weinige steden in Europa heeft Lissabon haar vliegveld gewoon binnen de stad zelf gebouwd. Het vliegveld is maar 6 kilometer verwijderd van het stadscentrum en dat scheelt je toch weer mooi een transfer!

Hou jij al van Lissabon?

Ayo! AR x

*Enkele afbeeldingen komen van Pixabay

Laat een reactie achter