Colorful travels by Ana Rita

Waarom Salzburg net een sprookje is

Salzburg Casa Borita

Op mijn middelbare school gingen 5 vwo en 4 havo altijd samen op studiereis. Ik had twee keuzes: een culturele trip naar Praag of een sportieve trip naar Oostenrijk. Met het schaamrood op mijn wangen moet ik iets bekennen: beide bestemmingen spraken mij totaal niet aan! Tsja, laten we het erop houden dat ik op mijn 17e vooral geïnteresseerd was in zon-zuipvakanties en ook geen idee had dat ik anno 2017 een hele wishlist heb van landen die ik ooit wil zien. Uiteindelijk koos ik toen voor Praag omdat ik dan tenminste niet hoefde te sporten. Lang verhaal kort: Praag zelf vond ik fantastisch maar de studiereis was een drama. En toen ik een week later op school hoorde hoe leuk mijn klasgenoten het in Oostenrijk gehad hebben, hun prachtige foto's van de bergen zag en ook nog eens hoorde dat zij een dagje naar Venetië waren geweest.. Ja toen had ik wel dikke spijt dat ik niet voor Oostenrijk had gekozen! Vanaf dat moment moest en zou ik ooit nog een keer naar Oostenrijk gaan. Het heeft jaren geduurd, maar de terugreis van onze roadtrip door Italië was het perfecte moment om ook Oostenrijk te zien. Wij besloten om een dagje in Salzburg te stoppen omdat dit dicht bij de Duitse grens ligt en dus niet heel erg zou afwijken van onze route terug naar Nederland. Wij kozen dus om praktische redenen voor Salzburg en wisten eerlijk gezegd helemaal niets af van deze stad voordat wij er waren. Nee, ik wist dus ook niet dat dit de geboorteplaats van Mozart is! Máár: des te groter was de verrassing toen wij er waren. Want dat Salzburg zó betoverend is, dat had ik nooit verwacht!

evangelische-christuskirche-117330_960_720

Het bijzondere van Salzburg begint al met de ligging: het historisch centrum wordt gescheiden van de rest van de (moderne) stad dankzij de rivier Salzach. Het is ongeveer een kwartier lopen langs de rivier om van het nieuwe gedeelte bij het oude gedeelte te komen, maar met dit uitzicht was dat zeker geen straf!

Salzburg Casa Borita

Ook Salzburg heeft een eigen slotjesbrug! Deze brug heet Makartsteg en is alleen bedoeld voor voetgangers.

IMG_0018
IMG_0013

Links: het geboortehuis van Mozart. Rechts: een schattig kerkje aan het einde van de straat. De geboorte van Mozart, daar is Salzburg dus bekend om geworden. Tegenwoordig is dit een populaire winkelstraat met voornamelijk luxemerken (en een McDonald's, dat dan weer wel), maar het geboortehuis van Wolfgang himself valt wel onmiddelijk op door de gele kleur.

IMG_0090

Wist je trouwens dat de oude binnenstad van Salzburg compleet in barok stijl is gebouwd en daardoor op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat? Hier zie je het Residenzplatz met daarin de bijzondere fontein Residenzbrunnen. Deze is ook te zien in de film The Sound of Music! Ook zie je hier een stuk van de Dom van Salzburg.

salzburg-89519_960_720

En dit is bij het Kapitelplatz, een ander belangrijk plein in Salzburg. Hier zie je de Balkenhol Mozartkugel en heb je een mooi uitzicht over de vesting Hohensalzburg.

hohensalzburg-fortress-122880_960_720

De vesting Hohensalzburg is één van de oudste burchten in Europa en is gebouwd op een heuvel. Je kunt met een kabelbaan omhoog (of een stuk klimmen) en eenmaal boven kun je jezelf vermaken met een bezoek aan een museum of lekker neerploffen op een terrasje.

Salzburg Casa Borita

En uiteraard genieten van het te gekke uitzicht over de bergen!

Nog een paar bijzondere dingen die mij opvielen in Salzburg: veel locals kleden zich in traditionele klederdracht! Eerst dacht ik nog dat er vast een evenement gaande was ofzo, maar ik zag ook veel mensen boodschappen doen en fietsen in zulke kledij. Wel heel leuk om te zien, dat gaf het toch al magische sfeertje van Salzburg nog wat extra's. O en heb ik je al verteld hoe schoon het hier is? Ik zag echt nergens vuil op straat! Een zeer schone stad, vrolijke locals met eigen klederdracht en een centrum vol prachtige barok gebouwen: daarom is Salzburg net een sprookje!

Staat Salzburg al op jouw wishlist?

Ayo! AR x

*Enkele foto's komen van Pixabay

20 reacties

 1. Marielle op 5 oktober 2017 om 14:17

  Wat een mooie foto’s heb je gemaakt! Het ziet er inderdaad uit als een sprookje.

  • Ana Rita op 5 oktober 2017 om 23:38

   Ja Salzburg is echt betoverend 🙂

 2. Danielle op 10 oktober 2017 om 11:38

  Ik ben er nog nooit geweest, maar moet er zo te zien zeker eens naar toe!

  • Ana Rita op 10 oktober 2017 om 19:01

   Zou leuk zijn als je een keer naar Salzburg gaat 😀

 3. Mariëlle op 10 oktober 2017 om 11:46

  Dat van die traditionele klederdracht wist ik helemaal niet. Als ik het allemaal zo lees is het een echte aanrader om naartoe te gaan.

  • Ana Rita op 10 oktober 2017 om 19:02

   Ja leuk hè? 😀

 4. Rosita op 10 oktober 2017 om 13:26

  Wauw, prachtig! Ik geniet echt van blogs zoals deze met mooie vakantiefoto’s. Salzburg is een mooie stad zo te zien. Ik ben er nog nooit geweest trouwens.

  • Ana Rita op 10 oktober 2017 om 19:03

   Fijn dat je de foto’s leuk vind! Neem gerust een kijkje op de rest van mijn blog voor nog meer reisinspiratie 🙂

 5. Miriam op 10 oktober 2017 om 16:52

  Leuk, zo’n onverwachte tip! Ik ken niemand die er naartoe is geweest, maar het ziet er inderdaad uit als iets om te onthouden!

  • Ana Rita op 10 oktober 2017 om 19:05

   Ja was superleuk! Ik ken verder ook niemand die hier heen is geweest maar kan het iedereen aanraden 😀

 6. Lien op 10 oktober 2017 om 20:21

  Oooh dat ziet er wel een fijne trip uit! En wat een prachtig weer had je daar! Zo’n heerlijk blauwe lucht!

  • Ana Rita op 10 oktober 2017 om 20:27

   Ja het was gewoon 27 graden, en dat midden in september! :O

 7. Babs op 11 oktober 2017 om 01:30

  Hele mooie foto’s. Wat een leuke bestemming! Zet ik meteen op mijn lijstje!

  • Ana Rita op 11 oktober 2017 om 09:06

   Leuk dat jij nu ook naar Salzburg wilt gaan! 😀

 8. mieke | mieksmind op 11 oktober 2017 om 09:12

  het ziet er wel leuk uit, ik ben verder nog nooit in die omgeving geweest. Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland allemaal niet

  • Ana Rita op 11 oktober 2017 om 09:23

   De Alpen staan ook vooral bekend om wintersport, dan zul je mij er ook niet vinden haha. Maar in de zomer is het echt prachtig! Zwitserland is ook echt te te gek met al haar mooie meren 🙂

 9. Marsha op 11 oktober 2017 om 16:24

  Je hebt echt hele mooie foto’s gemaakt zeg. Zou er ook graag nog een keer heen willen.

  • Ana Rita op 11 oktober 2017 om 20:24

   Leuk dat jij ook naar Salzburg wilt gaan, hoop dat je het gauw zelf kunt ervaren 🙂

 10. Cynthia Houben op 11 oktober 2017 om 16:59

  Wat heb je leuk geschreven en hele mooie foto’s! Nu wil ik ook een keer naar Salzburg:).

  • Ana Rita op 11 oktober 2017 om 20:27

   Aah dankjewel mop, lief van je! En super tof dat ik je heb kunnen inspireren. Jouw foto’s daar zullen ook prachtig worden! 😀

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.