Colorful travels by Ana Rita

Dit zijn de meest fotogenieke locaties in Athene

Lykavittos Hill Athens Casa Borita

Er is geen andere stad waar ik mij zo vrij voel als in Athene. Dit is ongetwijfeld mijn favoriete plek voor een stedentrip! Je wordt omringd door eeuwenoude geschiedenis wanneer je door Athene loopt en regelmatig zie je het Akropolis boven de stad uit torenen. Een bruisende stad vol lichten, waar het leven gevierd wordt met heerlijk eten en drinken en waar je tot s’avonds laat de mensen hoort lachen.

Athene is een stad vol graffiti maar ook een stad met de meest adembenemende uitzichtspunten. Een stad die op het eerste gezicht lelijk oogt maar waar je al gauw prachtige plekjes vindt. Dat contrast zorgt ervoor dat Athene een interessante plek is om te fotograferen en ik help je alvast op weg. Deze lijst bevat al mijn favoriete fotolocaties van Athene en dit is een fijne mix van populaire spots en verborgen parels.

Akropolis

Dit hoef ik je vast niet te vertellen maar naar Athene gaan zonder het Akropolis te bezoeken is hetzelfde als naar Parijs gaan zonder de Eifeltoren te zien. Het Akropolis is één van de oudste en best bewaarde monumenten ter wereld en alleen daarom is dit al een must see.

Wat fotografie betreft, hou er rekening mee dat het áltijd druk is bij het Akropolis. In die goede oude tijd uit 2014 ging ik midden in het weekend naar het Akropolis en maakte ik zonder problemen foto’s waar niet al te veel mensen op stonden.  Maar dat kun je anno 2018 wel vergeten, voor een echt perfecte Akropolis foto moet je er vroeg bij zijn.

Normaal zou ik dit advies niet geven omdat ik het zelf nooit doe. Ik bedoel, wie verkiest vroege ochtenden nou boven een gezellig avondje cocktails drinken?! Maar mijn liefde voor Athene motiveerde me toch om op 6 uur op te staan zodat we om 8 uur gelijk naar binnen mochten. Wij hadden niet tevoren al tickets gekocht maar dat was om dat tijdstip ook niet nodig. Wij waren bijna als eerste binnen en dit was op een vrijdag.

We moesten ‘s middags echt even een dutje doen maar het vroege opstaan was het echt waard. Ik nam alle tijd om mooie foto’s te maken en het zachte ochtendlicht maakt de foto nog net iets magischer. Gelukkig maar, want binnen een uur werd het al druk bij het Akropolis!

Acropolis Athens Casa Borita

Pláka

Pláka is wat mij betreft de mooiste wijk van Athene. Deze wijk bestaat uit hellingen met pastelkleurige huizen en trappen met restaurantjes erop. Mijn favoriete plek om een verse jus d’orange te drinken!

DSC_0048 (2)
DSC_0056 (2)

Anafiotika

Boven Pláka vind je Anafiotika, de oudste wijk van Athene. Anafiotika is ontstaan in een tijd dat er een tekort was aan vakmensen in Athene. Deze werden dan overgebracht vanuit de eilanden, vooral van het eiland Anafi. Het verhaal gaat dat deze vakmannen hun eigen huisje mochten bouwen onder de voorwaarde dat dit in één nacht zou gebeuren. Nou respect hoor, want het is ze gelukt!

Het resultaat? De typisch Griekse kleine witte huisjes met gekleurde deuren en ramen in smalle straatjes. In Anafiotika verlaat je Athene heel even en ben je op een rustig, Grieks eilandje. Het uitzicht vanaf Anafiotika is ook niet verkeerd trouwens, met de machtige Lykavittos heuvel in beeld.

Anafiotika Athens Casa Borita

Philopappos Hill

Philopappos is het beste uitzichtspunt voor een foto met het Akropolis in de achtergrond. De ingang van de heuvel ligt precies tegenover de ingang van het Akropolis. Je kunt helemaal naar boven klimmen tot aan het monument maar dit is niet per se nodig want tijdens je klim kom je al verschillende uitzichtspunten tegen.

DSC_0097

Monastiraki

Dit is één van de – misschien wel het – mooiste plein van Athene maar ook het meest toeristische. Een prachtige maar uitdagende fotospot vanwege de mensenmassa. The beste is daarom om een foto van Monastiraki van bovenaf te maken. Bijvoorbeeld bij A for Athens rooftop bar.

Monastiraki Athens Casa Borita
A for Athens Casa Borita

Syntagma

Het Syntagma plein is ook erg toeristisch maar wel ruim genoeg om een mooie foto te maken. De fontein en het pastelkleurige parlementsgebouw zullen je niet teleurstellen.

DSC_0121 (2)

Nationale Tuin

Waar de drukte heerst op Monastiraki en Syntagma, vind je juist een oase van rust naast het parlementsgebouw. De palmbomen heten je welkom in de Nationale Tuinen and heel even waan jij je in een tropisch paradijs.

De tuin is een toevluchtsoord voor hardlopers, hondeneigenaren, gezinnen en eigenlijk iedereen die even aan het drukke stadsleven wilt ontsnappen. Al lopend door de tuin zie je planten vanuit de hele wereld, meerdere standbeelden en een meertje met heel veel eenden en schildpadden.

Ik bezocht de Nationale Tuinen twee keer, één keer in de lente en één keer in de herfst. Beide keren was het een aangename plek voor een wandeling maar voor foto’s raad ik toch de lente aan. Bloemen maken het net toch een beetje mooier.

DSC_0132 (2)

Stadion Panathinaiko

Het Panathinaiko-stadion is gebouwd voor de eerste editie van de moderne Olympische Spelen. Dit indrukwekkende monument bestaat volledig uit marmer en is de perfecte plaats om te poseren als een kampioen. Niemand hoeft te weten dat je op de middelbare school een hekel had aan gym en dat je daarna nooit meer hebt hard gelopen!

Panathenaic Stadium Athens Casa Borita

Lykavittos Hill

Lykavittos is de hoogste heuvel van Athene en ook de mooiste plek om de zonsondergang te kijken. De klim is goed te doen maar er is ook een kabelbaan. Aan de top vind je een restaurant, een torentje en een kleine witte kerk.

Ik moet je wat vertellen over de top van Lykavittos: dit is NIET de spot voor geweldige foto’s. Het is erg krap, vol met mensen en als je al een zitplek vindt dan staat er gegarandeed iemand voor je. Klinkt niet als de meest relaxte manier om de zonsondergang te kijken, toch?

Zoek in plaats daarvan een hoekje aan de zijkant van trap terwijl je omhoog loopt. Hetzelfde uitzicht, geen mensen in je beeld en genoeg ruimte voor jou en je biertje. Haal je camera maar tevoorschijn!

Nog een tip: veel mensen gingen weg nadat de zon onder was. Dat is jammer, want het is prachtig om de stad te zien oplichten terwijl de roze hemel overgaat in de nacht.

Lykavittos Hill Acropolis Athens Casa Borita

Nationaal Archeologisch Museum

Ga naar het Nationaal Archeologisch Museum voor een moderne versie van de klassieke Griekse architectuur. Het museum heeft een grote verzameling van antieke standbeelden maar de echte schoonheid zit in het gebouw zelf. Hoge, sterke pilaren met een tempaan waar de gouden standbeelden glinsteren in de zon en waar de vlag in de wind wappert.

DSC_0737

Strefi Hill

Omdat je nooit genoeg kunt krijgen van de uitzichten over Athene. Strefi hill is gelegen aan de rand van de wijk Exarcheia and je loopt er zo voorbij zonder te beseffen dat dit een heuvel is. Ik moet iets bekennen: tot deze laatste trip wist ik niet waar Strefi hill was. Blijkt dat ik er maar drie straten vandaan woonde. Oeps. Zo te zien heb ik een hoop prachtige zonsondergangen gemist!

Ach ja, beter laat dan nooit toch? Wat ik echt mooi vond aan Strefi hill is het panoramische uitzicht over Lykavittos en het Akropolis. Twee van Athene’s grootste iconen in één oogopslag. Ook is het een heel rustig plekje. Grote kans dat jij hier de enige toerist bent en de weinige mensen die je ziet zijn locals die van hun eigen, geheime plekje genieten.

DSC_0769

Ben jij al in Athene geweest? En wat vond jij de mooiste plek daar?

Ayo! AR x

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.