Colorful travels by Ana Rita

Ontspan bij de Kravica watervallen in Bosnië & Herzegovina

Kravica watervallen Bosnië en Herzegovina

Toen ik om aanraders vroeg voor mijn road trip door Kroatie, kreeg ik van iedereen te horen dat ik naar de watervallen van Krka, Plitvice of zelfs allebei moest gaan. Toegegeven, ze zien er prachtig uit op foto’s en ik had nog nooit een grote waterval in het echt gezien. Maar ik hoorde ook dat deze plekken tjokvol zijn in de zomer. Tsja, als strandliefhebber blijf ik dan toch liever aan de kust. Dan maar geen watervallen, dacht ik. Totdat ik hoorde over de Kravica watervallen in Bosnië.

Wacht, Bosnië heeft watervallen?! Precies tussen de Kroatische grens en Mostar in, een stad die ik sowieso ga bezoeken? Zonder enorme drukte? Oké, DIT MOET IK ZIEN.  We bleven één nacht slapen in Mostar, liepen ’s ochtends mee met Sheva Walking Tours (een must als je alles wilt leren over Mostar!) en reden daarna door naar Kravica (ook wel bekend als Kravice). Een uur later was mijn allereerste bezoek aan een waterval een feit!

Kravica waterfalls Bosnia & Herzegovina

Wanneer je aankomt in Kravica zie je links de parkeerplaats, en rechts een aantal kraampjes waar ze lokale producten verkopen. Na het parkeren liepen we gelijk door naar de kraampjes om een magneetje te kopen (ja, ik heb een bonte verzameling aan magneten, mkay), en daar zagen we alvast een stukje van de watervallen. We liepen snel verder om meer te zien, en een aantal trappen bracht ons in vijftien minuten naar beneden. Daar waren ze dan, de watervallen in hun volle glorie.

Kravica is oprecht één van de meest indrukwekkende natuurcreaties die ik ooit gezien heb. Het water heeft de kleur van een smaragd, waardoor de lucht nog blauwer lijkt. De combinatie van zonneschijn en mist creëert een bijzondere gloed, net een fata morgana. Het geluid van het vallende water heeft iets rustgevends, en zorgt voor duizenden kleine waterspatjes op je huid. Een fris, maar fijn gevoel.

Kravica waterfalls Bosnia & Herzegovina

Wat kun je allemaal doen in Kravica?

Of je nu graag wandelt, houdt van zonnebaden of graag actief bent op het water, Kravica heeft het allemaal. Je hebt hier een 'strandje' en twee restaurants waar je pizza kunt bestellen (heb ik al verteld hoe heerlijk goedkoop het eten in Bosnië is?) en met een koel drankje van het uitzicht geniet. Neem je liever je eigen eten mee? Geen enkel probleem, barbecueën is toegestaan bij Kravica!

Wat water activiteiten betreft, er gaat een bootje naar een kleinere waterval die Mala Kravica heet. Maar het leukste is toch wel - vind ik - om zelf een kajak of bootje te huren en lekker langs de watervallen te dobberen.

Kravica waterfalls Bosnia & Herzegovina

Hoeveel kost het om Kravica te bezoeken?

Entree voor volwassenen is 10 KM tussen juni en september, en 8 KM tussen oktober en mei. Voor kinderen van 7 t/m 17 jaar is entree halve prijs, en t/m 6 jaar helemaal gratis.

Parkeren kost 2 KM per uur, en een dagpas kost 6 KM.

De prijzen voor een kajak zijn in euros per persoon (€4 voor 30 minuten, €8 voor 60 minuten, €11 voor 90 minuten en €13 voor 120 minuten).

Wat is de beste reisperiode voor Kravica?

Ik was er in juni en dat vond ik echt ideaal. Het is dan al zomer en warm genoeg om te zwemmen, zonder de hitte en drukte van juli en augustus. Al zijn die twee maanden waarschijnlijk wel wat aangenamer om te zwemmen want het water van Kravica is nogal koud.

Hoef je niet per se te zwemmen en wil je gewoon genieten van al het natuurpracht van Kravica? Dan kun je er ook voor kiezen om in de lente of in de herfst te gaan.

Kravica waterfalls Bosnia & Herzegovina

Hoe kom je bij Kravica?

Openbaar vervoer is niet echt een optie voor Kravica, je moet er met de auto heen of een tour boeken. Ik raad het aan om met de auto te gaan (of er een te huren) omdat je zo veel meer vrijheid hebt qua tijd. Dit is het adres wat je in jouw GPS moet toetsen:

Studenci bb, Studenci Ljubuški 88320, Bosnië en Herzegovina

Kun of wil je niet autorijden in Bosnië, dan brengen deze tours jou naar Kravica:

Daarnaast is Kravica ook een leuke dagtrip vanuit Kroatië:

Als je nog meer vragen hebt over de Kravica watervallen of Bosnië als reisbestemming, laat dan hier een reactie achter of stuur mij een bericht via Instagram en Facebook 🙂

Ayo! AR x

*FYI: dit artikel bevat affiliate links. Als jij hier iets van koopt, ontvang ik een kleine commissie zonder extra kosten voor jou. Bedankt voor jouw steun!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.