Colorful travels by Ana Rita

Dinant, het juweeltje van de Belgische Ardennen

Dinant Casa Borita

Welke plekken zie jij voor je wanneer je aan België denkt? De meeste mensen zullen Brussel, Antwerpen en Brugge zeggen, misschien Gent nog. En voor danceliefhebbers is Tomorrowland natuurlijk de nummer één reden om België te bezoeken.

Er valt genoeg te zien in deze mooie plekken en ik kan ze alleen maar aanraden. Maar is het jou al opgevallen dat alle toeristische trekpleisters in het noorden van België zitten? Is er dan echt niks te beleven in het zuiden? Natuurlijk wel!  Ik bracht een weekendje door in Wallonië en ik had dus echt geen idee hoe prachtig deze regio is.

Ik neem je mee naar twee ontzettend fotogenieke plaatsen in het zuiden van België. Hopelijk inspireert het jou om deze regio ook eens te bezoeken! Eerste stop: het historische stadje Dinant.

Historisch Dinant

Het mooiste aan Dinant? Het uitzicht over de stad en de locatie zelf. Dinant is gelegen aan de Maas en is om enkele krijtrotsen heen gebouwd. Dit zorgt ervoor dat Dinant een unieke stadsvorm heeft. Dinant is één van de oudste steden in de Ardennen en dit historische karakter is zichtbaar door heel de stad.

Er zijn veel oorlogen gevochten in Dinant en de citadel is daarom de grootste toeristische attractie van de stad. Dinant is ook de stad waar de productie van koperen voorwerpen werd verheven tot kunst, er bestaat zelfs een naam voor: Dinanderie! Maar vandaag de dag staat Dinant vooral bekend als de geboortestad van Adolphe Sax, de bedenker van de saxofoon.

Bezienswaardigheden en activiteiten in Dinant

Charles de Gaulle brug

Met deze brug zet Dinant twee historische figuren in het zonnetje: Charles de Gaulle en Adolphe Sax. Charles de Gaulle was de Franse generaal die België probeerde te beschermen tegen de Duitse bezetters. En de brug is ook nog eens versiert met kleurrijke saxofoons uit verschillende landen. Uiteraard is dit een ode aan Adolphe Sax!

Het huis van Sax

Over Adolphe Sax gesproken, zijn geboortehuis dient tegenwoordig als museum over het ontstaan van de saxofoon. Ik ben hier zelf niet naar binnen geweest maar ik hoorde dat het een leuke culturele activiteit is.

Notre Dame kathedraal

Ja ja, ook Dinant heeft haar eigen Notre Dame kathedraal. De Notre Dame is een gotische kathedraal en heeft een opvallende klokkentoren. De kathedraal past perfect bij de krijtrotsen en citadel, en ook dit is één van de iconen van Dinant. Loop ook zeker eens naar binnen en bewonder het prachtige glas in lood.

Citadel

Zoals ik al eerder aangaf, de citadel is de grootste toeristische trekpleister van de stad. De citadel is bovenop een krijtrots gebouwd en torent hoog boven de stad uit om haar zo te beschermen. Hiermee is de citadel één van de iconen van Dinant geworden. Ik kan het ontzettend aanraden om de citadel te bezoeken, alleen al voor het uitzicht! Toegang tot de citadel kost 14 euro en er zit ook een rondvaart over de Maas bij.

Rondvaart over de Maas

Wij hadden echt geluk met het weer toen wij Dinant bezochten. Het was half bewolkt maar de temperatuur was goed en als de zon doorbrak was het ook echt lekker. Mocht jij Dinant nou ook bezoeken op een zonnige dag dan is een rondvaart over de Maas echt een must. Op deze manier zie je heel de stad en wat is nou fijner dan relaxen op een boot?

Bij ons zat de boottocht inbegrepen in onze entree voor de citadel. Het leuke van deze cruise vond ik dat de kapitein iets vertelde over alle gebouwen waar wij langs vaarden.

Ben jij niet zo van de toeristische rondvaarten? Dan zijn er ook genoeg opties in Dinant om een privé bootje te huren.

Notre Dame Dinant Casa Borita
Dinant Casa Borita
Citadel Dinant Casa Borita
Dinant Casa Borita
Dinant Casa Borita
Dinant Casa Borita
Dinant Casa Borita
Dinant Casa Borita
Dinant Casa Borita

Hoe kom je in Dinant?

Dinant is een perfecte bestemming voor een road trip want zo zie je nog veel meer van de prachtige Ardennen. Parkeren in het stadscentrum is makkelijk en op bepaalde tijden zelfs gratis.

Reis je met het openbaar vervoer? Dan is het mogelijk om vanaf Brussel per trein naar Dinant te reizen. De trein brengt je in ongeveer anderhalf uur naar Dinant. Een hele leuke optie dus om zo een dagtrip te doen vanuit Brussel.

Staat Dinant al op jouw lijstje?

Ayo! AR x

5 reacties

 1. Lizzie op 25 september 2018 om 20:08

  Ohh jaaa wat ziet dit er top uit!! Zo lekker dichtbij huis ook. Zalig!

  • Ana Rita op 25 september 2018 om 21:13

   Geen enkele reden om Dinant niet te bezoeken dus 😀

 2. Bjorn op 25 september 2018 om 21:08

  Dinant is inderdaad echt een cadeautje waar we niet zo snel aan denken. Belgie heeft zoveel mooie bestemmingen en Dinant scoort gewoon heel hoog omdat het alles heeft!

  • Ana Rita op 25 september 2018 om 21:15

   Helemaal mee eens 😀

 3. Jessica J. op 27 september 2018 om 14:12

  Ik ben vroeger weleens met een groepje vrienden in Dinant geweest, maar herinner me er, afgezien van de Citadel, eerlijk gezegd bitter weinig van! Mijn Belgenlandje heeft zo veel moois te bieden. 🙂

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.