Mi casa es tu casa!

Miami of Ibiza?

Miami en Ibiza, de een is een Amerikaanse miljoenenstad en de ander is een klein Spaans eiland. Klinkt als twee tegenpolen, maar spreken beiden tot de verbeelding van menig feestliefhebber en staan allebei bekend als de wereldtop als het om feesten gaat. Het is inmiddels geen geheim dat ik zowel van Miami, Ibiza en feestjes hou, maar welke bestemming heeft qua uitgaansleven mijn voorkeur?

Clubs

De meeste clubs in Ibiza gaan al jaren mee en hebben een enorme fanbase opgebouwd,  zo baalden veel mensen ervan dat Space er na 27 jaar mee stopte! Je weet precies waar elke club voor staat en waar jij heen moet voor jouw voorkeuren. In Miami daarentegen is het een komen en gaan van clubs. Zo waren Mansion en Set twee jaar geleden erg populair, en die zijn nu allebei dicht. Je bent in Miami eigenlijk heel erg afhankelijk van promoters om te weten wat op dat moment ‘in’ is, want het is niet echt bij te houden als je er niet woont..

Qua inrichting zijn Ibiza clubs een stuk praktischer, het zijn allemaal gewoon grote zalen met wat lasers en zo nu en dan een dansshow. In Miami wordt ontzettend veel aandacht besteed aan decoratie en aankleding van de clubs, en vooral: vip-tafels. In elke Miami club waar ik heen ben geweest staan zo ontzettend veel vip-tafels, dat er weinig ruimte over blijft om echt te kunnen dansen. Dat vind ik erg jammer!

Muziekstijlen

Wie van elektronische muziek houdt zit in Ibiza sowieso op de juiste plek. House, techno, trance en zelfs hardstyle/core hoor je daar voorbij komen. En alles wat daar tussenin zit! De grootste dj’s ter wereld draaien daar iedere zomer, vaak met elk hun vaste wekelijkse avond. In Miami draait het vooral om hiphop, en ook house is daar erg populair maar residents hebben toch meer de neiging om hiphop te draaien. Het zijn vooral de grote, internationale dj’s die house draaien.

Deurbeleid

In Miami is het vooral zien en gezien worden. Iedereen moet netjes gekleed komen, en er wordt van de dames verwacht dat zij hakken dragen, liefst in combinatie met een jurkje. Wie zich niet aan deze dresscode houdt wordt vaak dan ook niet binnen gelaten. In Ibiza geven ze daar allemaal niet om, en daar zie je juist meer mensen in een tanktop en shorts dan dames die compleet opgedoft zijn. Persoonlijk voel ik me wel thuis in de Miami stijl, omdat ik sowieso al bijna altijd een jurkje en hakken draag tijdens het stappen en ik hou van ‘fancy’ plekken. Toch vind ik het deurbeleid van Miami wel een nadeel, omdat er geen spontaniteit in zit. Als jij niet van tevoren bedenkt dat jij wilt gaan stappen, maar je bent in de stad en je krijgt daar toch zin in na een paar drankjes dan kom je nergens binnen als je er niet naar gekleed bent. In dat opzicht hangt er in Ibiza een veel relaxtere sfeer.

Prijzen

In beide plekken zijn drankjes absurd duur, al had ik het idee dat Ibiza nog net iets duurder dan Miami. Naast zien en gezien worden draait Miami ook vooral om connecties. Als vrouwzijnde kun je in Miami heel goedkoop stappen, want alle clubs werken samen met promoters. Je gaat met een promoter mee naar binnen en je sluit aan bij zijn vip-tafel. Dit houdt in dat jij geen entree hoeft te betalen, en ook heel de avond gratis drinkt. Dat scheelt enorm, want de entree alleen al is vaak rond de 50 dollar. In Ibiza moet iedereen gewoon zelf dokken voor zijn entree en drankjes (tenzij je via via op de guestlist komt te staan), en dat tikt aardig aan want ook hier kost het vaak 50 euro om binnen te komen.

Afstanden

Qua clubs bevindt zich vrijwel alles in Miami op South Beach, op een paar clubs na in het centrum (downtown) van Miami. De afstanden zijn te lopen, al zou ik dat niet aanraden wanneer je hakken draagt. Een uber kost je een paar dollar en zet je binnen een paar minuten voor de deur af. Ibiza daarentegen heeft verschillende clubs verspreid over het eiland, dus soms moet je wel even reizen om te komen bij de locatie waar je die avond heen wilt. Gelukkig rijden er heel de nacht bussen met goede verbindingen, en ook dit kost je maar een paar euro.

Doordeweeks stappen

Ook al lijkt het 1 groot feest in Miami, het blijft toch ‘gewoon’ een stad waar mensen wonen en werken. Je kunt zeker doordeweeks stappen, en elke avond zit de Ocean Drive vol met mensen maar de keuze qua uitgaansgelegenheden is beperkt. Ook zijn er doordeweeks geen poolparties, alleen op zaterdag en zondag, dus mocht je niet in het weekend kunnen dan heb je gewoon pech. Tijdens bepaalde evenementen zoals Miami Music Week schijnt de stad wel te barsten van de feestjes op elke willekeurige dag, maar zo gaat dat er in een gewone week niet aan toe. In Ibiza daarentegen kun je het elke dag zo gek maken als je zelf wilt. Op elke dag van de week heb je poolparties, boatparties en zijn alle clubs elke nacht open.

Seizoen

In Miami kun je misschien wat minder frequent stappen dan in Ibiza, maar het seizoen loopt daar wel het hele jaar door. Het is daar zo goed als altijd warm en er zijn natuurlijk altijd evenementen in de grote stad. Ibiza daarentegen is als klein eiland afhankelijk van het zomerseizoen om rendabel te kunnen zijn, dus zo ongeveer van mei tot oktober. Kortom, om te kunnen feesten in Ibiza moet je in het dure hoogseizoen gaan terwijl Miami ook prima te doen is in het laagseizoen.

En mijn uitgaansfavoriet is..

Toch wel Ibiza, vanwege de muziek, de relaxte sfeer op het eiland en vind het ook wel fijn dat je daar elke dag in het seizoen goed kunt stappen. Maar het Ultra Music Festival tijdens Miami Music Week staat hoog op mijn verlanglijst, dus wordt vervolgd!

Uitgelichte afbeelding: Mark Lehmkuhler

Ushuaïa in Ibiza
Story in Miami

Wat is jouw favoriete feestbestemming?

Liefs, Ana Rita

9 reacties

 1. Laura | lajoiedevivre op 17 mei 2017 om 10:18

  Klinken allebei als fantastische plekken, ben nog op geen een van beide geweest helaas…

 2. Krystle op 17 mei 2017 om 10:19

  Nog nooit geweest helaas en ik denk dat ik er ook nooit zal komen… En met 3 kids zou een feestbestemming er wel niet meer inzitten

  • Ana Rita op 17 mei 2017 om 23:02

   Nou ik was verbaasd over hoeveel gezinnen er op vakantie gingen naar Ibiza! Vooral in het noorden van het eiland heb je veel mooie en rustige baaitjes waar bijna alleen maar hotels waren met gezinnen! Dus het kan zeker wel hoor met de kids 🙂

 3. Dyonne Bakker op 17 mei 2017 om 10:27

  Leuk! Ik ben er nog nooit geweest, maar Ibiza staat sowieso op mijn wishlist! 😊

 4. mieke | mieksmind op 17 mei 2017 om 10:36

  Beide nog nooit geweest en naar beide wil ik nog eens heen! ik twijfel om deze zomer naar Ibiza te gaan maar het uitgaan is zo duur daar. Nog goede tips? altijd welkom!

  • Ana Rita op 17 mei 2017 om 23:10

   Tsja die dure prijzen in de clubs ontkom je helaas echt niet aan op Ibiza 🙁
   Als je van tevoren bedenkt welke feesten/dj’s je wilt zien zou je wel alvast kaarten online via de website kunnen kopen! Scheelt je toch ongeveer een tientje per ticket.. Als je niet elke nacht naar de club gaat is het wel goed te doen hoor!
   In veel barretjes/cafés heb je normale prijzen trouwens, dus dat is ook gezellig voor de avonden dat je niet gaat stappen!
   En de avonden dat je wel gaat, vooral goed indrinken haha!

 5. Susan | susanblogt op 17 mei 2017 om 10:38

  Ik ben naar beiden plaatsen nog nooit geweest. Echt doodzonde eigenlijk. Dus er moet maar snel verandering inkomen!

 6. Lonneke op 17 mei 2017 om 11:16

  Miami lijkt mij wel erg leuk. Mijn schoonmoeder en zusje zijn er twee jaar geleden geweest.

 7. Laura op 17 mei 2017 om 15:59

  Op beide plekken ben ik nog nooit geweest, maar ik zou het liefste naar Ibiza gaan! Lijkt me veel toegankelijker dan Miami.

Laat een reactie achter